Zeytinyağının Önemi

Naturel Zeytinyağları (naturel sızma ve natürel birinci zeytinyağı), katkısız olarak ve hiçbir kimyasal işlem görmeden; üretildiği anda yiyebileceğiniz yegane sıvı yağdır. Zeytinyağı haricinde, yağlı tohumlardan elde edilen hemen hemen bütün diğer yağlar, hem fiziksel ve hem de kimyasal olarak koku giderme ve tad giderme işlemlerine tabi tutulmaktadırlar. Yani rafine edilmektedirler. Aksi taktirde, yenememektedirler. Halbuki naturel zeytinyağları; zeytinin fiziksel olarak sıkılıp, yağı çıkarıldığı andan itibaren yenebilmektedir, ve besin ögeleri bakımından diğer bütün yağlardan çok daha zengindir. Ayrıca, salatalarda ve kahvaltılarda çiğ olarak yendiğinde, ya da yemeklerde kullanıldığında olağanüstü tadı ve eşsiz lezzetiyle yemeğin zevkine varmamıza yardımcı olur; taze salatalar, kırmızı et ve ızgara balığa mükemmel bir katkı sağlar…

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETMENİN SIRLARI:

1. Zeytin danelerinin sağlam olması gerekir.

2. Zeytin işleme prosesinin temiz ve tekniğine uygun olması gerekir.

3. Zeytinyağının saklama koşullarının uygun olması gerekir.

 

1. Zeytin Danelerinin Sağlam Olması:

Üzerinde ezilmeler bulunan, çürümüş, bekletilmiş, hasarlı, yerden toplanan (dip zeytini) zeytinler kesinlikle dalından toplanmış zeytinlerden ayrılmalıdır.

 

2. Zeytin İşleme Prosesinin Temiz Ve Tekniğine Uygun Olması:

Dalından özenle toplanan bekletilmemiş zeytin danelerinden yağ çıkartma işlemine geçmeden, zeytininizden önce sıkılan zeytinlerin de dalından toplanmış ve sağlam olmasına özen göstermek gerekir. Eğer, sizin zeytininizden önce giren zeytinler düzgün değilse hattın temizlenmesi gerekir. Zeytin işlenmeden önce güzelce yıkanmalıdır. Yıkama esnasında kullanılan suyun temiz olmasına ve yıkama suyunun hangi aralıklarla değiştirildiğine dikkat edilmelidir. Zeytin, yoğrulma işlemine geçtiğinde; hamur sıcaklığı 30°C civarında olmalı ve yoğurma işlemi ortalama yarım saat sürmelidir.

 

3. Zeytinyağının Saklama Koşullarının Uygun Olması:

Zeytinyağı, ışık, hava ve ısıdan olumsuz etkilenir. Ayrıca bulunduğu ortamdan koku çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenlerle zeytinyağının saklandığı yerde kötü koku oluşturacak bir etkenin bulunmaması, sıcaklık değişiminin kontrol edilebilir olması istenir. Ayrıca zeytinyağının posasını tahliye etmeye uygun, zeytinyağının hava ile temasının kesilebileceği temiz paslanmaz çelik tanklarda muhafaza edilmelidir.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İÇİN ZEYTİNYAĞI ÜRETMENİN PÜF NOKTALARI:

  • Zeytin hasat zamanı zeytinyağı randumanını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Maksimum verimi almak için zeytininizin olgunlaşmasını bekleyiniz.
  • Ağaç dibinden toplanan, önceden dökülmüş zeytinler, ağaç üzerinden toplanan zeytinlerden daha kalitesizdir. Bu nedenle; toprakla temas eden zeytinleri, ağaçtan toplanan zeytinlerden ayırınız. Dip zeytini, yağ kalitesini olumsuz etkiler.
  • Toplanan zeytinler, hava almayan çuvallara konulduğunda; yumuşamakta, küflenmekte ve özelliğini yitirmektedir. Bu tip zeytinlerden elde edilecek yağın asit değeri yükselecektir. Bu nedenle, zeytinlerinizi hava alan kasalarda taşıyınız.
  • Hasat edilen zeytinlerin bekletilmesi; yağ kalitesi ve asit oranı açısından istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle, zeytinler toplandıktan sonra bekletilmeden fabrika sıkım işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Elde ettiğiniz zeytinyağının efsafını ve tazeliğini korumak için, ışık almayan bir yerde, özel paslanmaz çelik tanklarda muhafaza ediniz.
  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.